Bezoek de eerste Netedag in Lier en omgeving

De Kleine Nete wordt beetje bij beetje één van de mooiste rivieren van ons land. Toch is deze vrij onbekend bij het grote publiek. De provincie Antwerpen, de regionale landschappen, Vlaanderen en verschillenden andere lokale partners werken onder coördinatie van gouverneur Cathy Berx aan de vallei van de Kleine Nete, ook in Lier. Tijdens de Netedag op zondag 22 september wordt dit feestelijk gevierd.

De festiviteiten voor de eerste Netedag strekken zich uit van in Lier tot in Zandhoven. “Met meer dan 40 gratis activiteiten op 7 prachtige locaties willen we de veelzijdigheid van dit unieke rivierenlandschap in de kijker zetten”, melden Kirsten Schoonaert, projectcoördinator Kleine Nete en Sandra Franck van Integraal Waterbeleid Netebekken. “We tonen niet alleen de realisaties in Landschapspark Pallieterland nabij de stadsrand van Lier, maar focussen ook op de belangrijkste water- en natuurfuncties van ‘de Vallei van de Kleine Nete’ in Lier, Nijlen, Ranst en Zandhoven.

Zuivere rivier

Gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Milieu en Natuur, Waterbeleid en Toerisme bevestigt: “De provincie zorgt via de Regionale Landschappen voor een geïntegreerde gebiedsontwikkeling tussen de steden Lier en Geel met ruimte voor natuur, water, erfgoed, recreatie en landbouw. Ons gebiedsprogramma werkt aan één van de zuiverste rivieren van Vlaanderen, met resultaat!”

Naar de evenementenweide

De veelzijdigheid van het landschap uit zich in het gegeven dat elke locatie tijdens de Netedag een andere insteek heeft. In Lier aan het stadspark Netelaan wordt er een feestelijke evenementenweide ingericht met zicht op het Begijnhof, bootjes op de Binnennete, livemuziek, een getijdenshow en heerlijke hapjes en drankjes. De bezoekers kunnen eveneens op uitstap naar landschapspark Pallieterland met het speelbos en het overstromingsgebied Polder van Lier dat dit najaar een upgrade krijgt. Het volledige programma in Lier en op de andere locatie is terug te vinden op de website van de Netedag.

Autoloze zondag

Omdat het autoloze zondag is, rijden er gratis treintjes en een huifkar. De Vlaamse Waterweg nv stelt haar boot ter beschikking voor een deel van de verplaatsing over het water. Verder kan je met de fiets een uitgestippeld parcours volgen zodat je niets hoeft te missen.

Geef een reactie