De reuzen heersen zondag in de binnenstad

In samenwerking met de Lierse vereniging de Gezellen van ’t Groot Volk organiseert Reuzen in Vlaanderen zondag 6 oktober mee de GrOOte Zondag in de stad. Het houdt hierbij zijn federatiedag waardoor de bezoekers naast de gekende Lierse reuzen ook veel Vlaamse reuzen mogen verwelkomen.

Na de Gummarusfeesten in 2015 besloten de Gezellen van ’t Groot Volk, in overleg met het Lierse stadsbestuur, om ieder jaar twee reuzenevenementen te organiseren en om de vijf jaar een traditionele Ommegang. Het eerste evenement vindt eind juni plaats tijdens het weekend van Lier Feest. Dan maken de hedendaagse Lierse reuzen hun opwachting.

GrOOte Zondag

Eén week voor de jaarlijkse Sint-Gummarusprocessie in oktober is het de beurt aan de Lierse historische reuzen met GrOOte Zondag. Lier bezit de op één na oudste maar zeker de meest volledige historische Reuzentrein in de ruime omgeving met onder andere drie grote, zoals Goliath, en zeven kleine reuzen. Dit jaar zal Goliath nog wat meer pronken na de restauratie van zijn handen, armen en hoofd. Na de Reuzin en de Meid sluit Goliath het restauratieproject van de drie grote historische Lierse reuzen af. Dit project kon enkel gerealiseerd worden dankzij de financiële inbreng van de provincie Antwerpen, de erfgoedcel Kempens Karakter en de Vlaamse Gemeenschap. Voor de Ommegang 2020 zullen de drie grote historische Lierse reuzen een nieuw kleedje aangemeten krijgen door Dries Van Noten.

Schrobberbeek

Aangezien Reuzen in Vlaanderen zondag zijn federatiedag in de stad houdt, komen er van buiten Lier nog meer reuzen naar het centrum. Dit zorgt voor een uitgebreid programma in de namiddag. De toeschouwers zullen bijvoorbeeld de intrede van de nieuwe Lierse reus Schrobberbeek en een rondgang door de binnenstad kunnen aanschouwen. Iedereen is welkom vanaf 13 uur.

Het programma

  • 13 uur: static show op de Grote Markt van de aanwezige reuzen
  • 14 uur: intrede van de nieuwe Lierse reus Schrobberbeek met inschrijving in het bevolkingsregister, overhandiging plaket Reuzenvriendelijke Gemeente aan de stad Lier, eerste reuzendans van reus Schrobberbeek met alle andere reuzen
  • 14.30 uur: korte rondgang van de reuzen door de Lierse binnenstad
  • 16.30 uur: gezamenlijke slotreuzendans op de Grote Markt.

Geef een reactie