Straatfeest in Frederik Peltzerstraat staat voor jubileum

Op zondag 25 augustus organiseren de bewoners van de Frederik Peltzerstraat al voor de tiende keer hun straatfeest. Het feest ontstond naar aanleiding van de autovrije zondagen, op een ogenblik dat de stad Lier besloot hieraan deel te nemen. Het was buurvrouw Hannelore die de boel toen in gang stak, en het idee werd meteen enthousiast onthaald door vele buren.

Elk jaar opnieuw stellen een tiental bewoners zich kandidaat om mee te organiseren terwijl er ruim honderd deelnemers aan de festiviteiten zijn. Het heeft er voor gezorgd dat de buurt goed aan elkaar hangt. Elk straatfeest opnieuw zijn er buren die elkaar voor het eerst ontmoeten en elkaar beter leren kennen, zodat ze ook nadien gemakkelijker met elkaar een praatje slaan. Dat blijft de belangrijkste drijfveer om elk jaar opnieuw een editie te organiseren. “Voor zowel de kinderen als de volwassenen is het straatfeest elke keer weer een hoogdag. Maar er is sowieso altijd veel passage in onze straat, en dus is iedereen die dat wil welkom op het feest”, vertellen Koen Steenmans en Paul Van den Cloot.

Versierde bomen

Om de jubileumeditie extra in de verf te zetten werden de bomen in de straat vorige week kleurrijk aangekleed dankzij de lokale breiclub. “En de voorbije weken maakten we ook ‘deurpostportretten’ van alle buren. Deze worden verwerkt tot een leuke poster die tijdens het straatfeest wordt voorgesteld. Negen jaar geleden deden enkele buren dit ook al een keer, maar dan op kleinere schaal. Nu gingen we bij echt álle buren aanbellen. Het resultaat is geweldig, een echt tijdsdocument van onze straat en een heel leuke herinnering.”

Goede doel

“Spijtig genoeg moesten we het voorbije jaar afscheid nemen van enkele buren. De tombola, die we voor het eerst organiseren, is daarom ten voordele van Kom op tegen Kanker. We konden hiervoor rekenen op vele gulle schenkers zodat er inmiddels zo’n 180 mooie prijzen te winnen zijn. Verder grijpen we bij deze jubileumeditie terug naar een aantal leuke activiteiten van de voorbije jaren. ’s Middags is er een pizzabuffet, waarvoor je wel vooraf moet inschrijven”, klinkt het. Er is ook een bakwedstrijd die lekkere desserts voor nadien zal opleveren. Kinderen kunnen hun eigen pannenkoeken bakken en deelnemen aan een workshop pottenbakken. Hun mooiste creatie wordt nadien gebakken door Herman, de pottenbakker van de straat.

Kinderen kiezen

“Een reuzegroot opblaasbaar hindernissenparcours mag niet ontbreken. Het werd met een poll gekozen door de kinderen van de straat. En natuurlijk is er ook een springkasteel voor de kleinsten. Maar je kan ook gewoon rustig genieten van een drankje en een praatje”, lacht Paul. “In de loop van de namiddag spelen we tenslotte voor de tweede keer een straatspel met hopelijk alle aanwezigen. Dit jaar gaan we op zoek naar de “Homo Peltzeriensis”, onze eigen versie van homo universalis maar dan gespeeld in duo’s. Veel leuker en ideaal om je buren te leren kennen!”

De Frederik Peltzerstraat is zondag 25 augustus van 10 tot 23 uur een autovrije speelstraat. De activiteiten beginnen om 12.30 uur met het pizzabuffet en lopen door tot in de late uurtjes.

 

Geef een reactie