Vlaamse Meesters en het verhaal van de begijnhoven te combineren in Lier

In de stad lopen twee tentoonstelling van uiteenlopende onderwerpen maar die ideaal te combineren zijn. Met enerzijds Overmeesterd! Vlaamse Meesters in Situ en anderzijds Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds ontdekken de bezoekers kunst, cultuur en een rijke geschiedenis.

Overmeesterd! Vlaamse Meesters in Situ loopt nog tot 30 september in de Sint-Gummaruskerk. Op 45 locaties in Vlaanderen worden Vlaamse Meesters getoond. De Lierse kerk werd uitgekozen om de Colibranttriptiek te ontvangen. Dit schilderij, een Vlaams topstuk, wordt aan Goossen van der Weyden toegeschreven. Dit drieluik, met het huwelijk van Jozef en Maria in een kerkinterieur, maakte hij voor de kapel van de adellijke familie Colibrant.

Bezoeken

Het schilderij kan van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur worden bezocht of op zaterdag van 14 tot 16.30 uur, op zondag, maandag en op feestdagen van 14 tot 17 uur. Iedere zaterdag en zondag is het mogelijk om zonder reservering om 14.30 uur aan te sluiten bij een gids. Alle informatie over Overmeesterd! Vlaamse Meesters in Situ staat op www.vlaamsemeestersinsitu.be.

Over begijnhoven

De tentoonstelling Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds focust niet alleen naar de bewogen geschiedenis maar werpt ook een blik op de hedendaagse cultuur die de begijnhoven nog steeds relevant maakt. Voor dit project werden veertig begijnhofsites bezocht, voornamelijk in België. Tekenaar Stefaan Kerkhof maakte detailtekeningen, zijn zoon Alexander onderzocht de maatschappelijke tendensen. Het resultaat is een tentoonstelling over uniek erfgoed in de Lage Landen met tekeningen, historische thema’s, bijzondere verhalen, 360° fotomateriaal en interviews met onder andere priester Daniël Alliet, kunstenaar Hans Op de Beeck, dirigent Sigiswald Kuijken, …

Naar het Convent

De liefhebbers van dit thema zijn tot 29 juni welkom in het Lierse begijnhof in het Convent aan de Sint-Margaretastraat 20. De openingsuren zijn:

  • woensdag 12 juni tot zondag 16 juni: 13 tot 17 uur.
  • woensdag 26 juni tot zaterdag 29 juni: 13 tot 17 uur.
  • op zondag 23 juni wanneer de Mariale Kinderprocessie in het begijnhof doorgaat.

Lees er meer over op www.eeuwenoudeigentijds.be

Colibranttriptiek, detail van de bisschop

Geef een reactie