De lerarenopleiding komt terug naar Lier

De oudste lerarenopleiding van Vlaanderen keert na 7 jaar terug naar Lier. AP Hogeschool zal vanaf september opnieuw leraren opleiden in de stad, in samenwerking met het Atheneum. Lier kende tot voor enkele jaren geleden een lange onderwijstraditie, want de eerste Vlaamse normaalschool begon er zijn werking begin de 19de eeuw.

In 2012 besliste AP Hogeschool om haar campus in Lier én de hele lerarenopleiding van Secundair onderwijs, Kleuteronderwijs en Lager Onderwijs te verhuizen naar Antwerpen. De infrastructuur van de historische normaalschool aan de Berlarij was te verouderd en het onderhoud van het erfgoed werd te duur. Daarmee verdween na 195 jaar een echt instituut uit de stad. Koning Willem I richtte de Normaalschool in 1816 op als allereerste Vlaamse ‘Rijkskweekschool’ om zo het Nederlandstalig onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Na de hervorming van het hoger onderwijs in 1995 werd het een vestigingsplaats van de Artesis Hogeschool (nu AP).

Campus Anton Bergmann

AP Hogeschool komt in september opnieuw naar Lier met de verkorte bacheloropleiding Secundair Onderwijs. Niet naar de oude Normaalschoolsite, waar momenteel aan een nieuw woonproject wordt gewerkt, maar naar de campus Anton Bergmann van het Atheneum Lier. “Net zoals in onze andere lerarenopleidingen zal ook hier praktijk centraal staan. Dankzij de samenwerking met het Atheneum van Lier staan onze studenten meteen letterlijk met twee voeten in het werkveld. Het nieuwe traject in Lier biedt mensen die reeds een diploma hoger onderwijs hebben de mogelijkheid om al na een jaar voor de klas te staan. Interessant voor pas afgestudeerden, maar zeker ook voor wie al werkt en zijn carrière een andere wending wil geven”, zegt Ingrid Van der Veken, departementshoofd Onderwijs en Training bij AP Hogeschool.

Geef een reactie