Heilig-Hartziekenhuis neemt nieuwe MUG-wagen in gebruik

Heilig-Hartziekenhuis Lier heeft haar nieuwe MUG-wagen voorgesteld. Deze keer werd gekozen voor een Mercedes GLS. Het nieuwe voertuig is net als de vorige een grote SUV omdat dit type voertuig laadvermogen, performantie en zichtbaarheid combineert. Het zal op korte termijn de huidige Land Rover Discovery vervangen. Gemiddeld rukt de MUG, of mobiele urgentiegroep, driemaal per dag uit.

“Het voertuig is, met een kostenplaatje van bijna 100.000 euro, een flinke upgrade tegenover de huidige wagen. Onze absolute focus op veiligheid, maximale zichtbaarheid, een zeer stabiele baanligging en een wagen die beschikt over een zeer ruime koffer waar al het urgentiemateriaal veilig in kan worden opgeborgen, vormden de meest essentiële elementen tijdens het keuzeproces”, vertelt zorgcoördinator Tom Feyt.

Omgebouwd

Medisch diensthoofd dr. Koen De Feyter geeft meer uitleg: “Onze MUG-werkgroep heeft nauw samengewerkt met ombouwer AB Technics uit Malle om tot een state-of-the-art interventievoertuig te komen. De wagen werd helemaal op maat van onze wensen omgebouwd met focus op veiligheid voor inzittenden als voor het opbergen van het medisch materiaal.” De nieuwe MUG werd op een zeer efficiënte manier ingedeeld met aandacht voor ergonomie van de gebruikers. Net zoals de huidige, beschikt de wagen over “SDS to GPS” waardoor de GPS automatisch en nauwkeurig door het hulpcentrum 112 wordt ingesteld.

Voertuigbeheersing

Het MUG-team van het Heilig-Hartziekenhuis heeft een groep van gespecialiseerde verpleegkundige chauffeurs achter het stuur. “Vooraleer onze verpleegkundigen de baan op mogen met de nieuwe wagen zijn ze verplicht een rijvaardigheidsopleiding te volgen. Deze opleiding kadert in een optimaal preventie- en veiligheidsbeleid voor alle MUG-chauffeurs”, vertelt hoofdverpleegkundige spoedgevallen Erika Smolderen. De opleiding, verzorgd door Priodrive, heeft aandacht voor: rijtechnieken, rijhulpsystemen zoals het active curve system, efficiënte positionering van het voertuig op de baan en een correcte hantering van prioritaire signalen.

Zwarte doos

Bij de aankoop van de nieuwe MUG-wagen werd besloten om een zogenaamde Fleetlogger te installeren. Dat is een geautomatiseerd registratiesysteem waarbij de historiek van een uitruk kan worden opgevraagd. Het is vergelijkbaar met de ‘zwarte doos’ van een vliegtuig en heeft twee belangrijke doeleinden. Enerzijds houdt de Fleetlogger een analyse van het rijgedrag van de chauffeur bij, wat bijsturen op individueel niveau mogelijk maakt. Anderzijds biedt het de chauffeur vooral ondersteuning om, in kader van een ongeval, aan te tonen dat de wettelijke reglementering werd gevolgd.

Geef een reactie