Kom het zien: de schapen worden geschoren

De tijd breekt aan om de schapen van hun wintervacht te ontdoen. Daar ontkomen ook de schapen niet aan dit tijdens het voorjaar en de zomer op de weide achter het Spuihuis grazen. Op woensdag 26 juni worden ze geschoren en iedereen kan dit komen bekijken.

De schapen zullen naar een afgesloten ruimte aan het Spui worden gebracht. Daar gaat een professionele herder vanaf 18 uur aan de slag om de schapen te scheren. Ondertussen opent de Sociëteit van de Schaepshoofden het Spui om een glaasje te komen drinken.

Leuk weetje

Aan de reden waarom de schapen net dan worden geschoren hangt een leuk weetje. De maand juni heeft dikwijls een korte periode van somber en grijs weer. Het zijn enkele dagen waarin een koele Noordzeewind de temperatuur flink doet dalen. In de volksweerkunde wordt deze periode de schaapscheerderskou genoemd. Voor schaaphouders is dat traditioneel het moment om hun schapen te scheren. De huid van de schapen wordt dan niet meteen blootgesteld aan de felle zon zodat er minder kans is op zonnebrand.

 

Geef een reactie