Leef je uit als padvinder en breng de Lierse trage wegen in kaart

Het Regionaal landschap Rivierenland en de stad Lier zijn op zoek naar vrijwillige padvinders om de trage wegen van Lier te inventariseren. De deelnemers kunnen aan de slag gaan met een handige app.

Trage wegen zijn paden die bestemd zijn voor niet-gemotoriseerd verkeer. Voorbeelden hiervan zijn veldwegen, kerkwegels, jaagpaden, karrensporen, vroegere treinbeddingen en bospaden die samen een dicht netwerk vormen. Deze alternatieve routes bieden heel wat voordelen. Zo kunnen ze gebruikt worden voor recreatie dicht bij huis. Als levend erfgoed vertellen trage wegen het verhaal van een dorp of een gemeenschap. Denk maar aan de vele smokkel- en molenpaadjes.

Verbindingen vormen

Verder dienen ze als ecologische verbindingen tussen natuurgebieden, waarover planten en dieren zich makkelijk kunnen verplaatsen. Bovendien bieden trage wegen, zeker voor korte afstanden, een verkeersveilige route voor zwakke weggebruikers. Redenen genoeg om werk te maken van de inventarisatie van dit trage wegennet.

Aanmelden

Denk je een kenner van de streek, een lokale ontdekkingsreiziger, een padvinder of een enthousiaste fietser of wandelaar te zijn die de trage wegen van Lier mee in kaart wil brengen? Meld je aan als vrijwilliger via Maximiliaan@rlrl.be. Deze inventarisering gebeurt heel makkelijk door middel van een handige app.

Geef een reactie