“Dankzij ‘Petit Petou’ heb ik weer een doel in mijn leven”

Evi Pays met haar boezemvriend 'Mylo' op het Lierse Begijnhof

Evi Pays uit Lier wordt binnenkort 31 en werd geboren met een hersenverlamming. Met name ‘cerebrale parese’ wat stijfheid en spasticiteit van de spieren betekent. “Er is veel te weinig aandacht voor mensen met een aangeboren hersenletsel”, vertelt haar mama.


Een beperkte mobiliteit is een van de gevolgen van Evi’s aandoening. “Ik heb er als mama altijd naar gestreefd Evi zoveel mogelijk zelfredzaamheid bij te brengen”, vertelt haar mama ons, “wat na veel vallen en opstaan (‘soms ook heel letterlijk’, grapt Kristine) toch mooi gelukt is.”

Zelfstandig in appartement in hartje Lier met hond Mylo

Als jonge dynamische vrouw woont Evi zelfstandig in een tof appartementje in het hart van Lier, samen met haar hond Mylo. Ze gaan vaak met de manuele rolstoel of de elektrische aankoppelfiets lange wandelingen maken. Met haar aangepaste wagen rondrijden lukt iets minder goed, door vermoeidheid en concentratiestoornissen na drie zware epileptische aanvallen op twee dagen tijd.

Met ‘Petit Petou’ kan Evi haar creativiteit omzetten in het ontwerpen van postkaartjes en heeft ze alsnog een doel in haar leven – mama Kristine

“Te weinig aandacht voor mensen met aangeboren hersentelsel”

“Aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) wordt in de media regelmatig aandacht besteed via allerlei acties, crowdfunding, benefietoptredens en dergelijke”, klinkt het bij Kristine. “Maar, voor personen met een aangeboren hersenletsel (AH) bestaat er bijvoorbeeld zelfs geen rolstoeltraining. Ook de arbeidsmarkt is nog lang niet klaar voor mensen met een aangeboren (fysieke) beperking. Daarom hebben mijn man en ik enkele jaren geleden onze zaak uitgebreid”, aldus Kristine.

Eigen ontworpen postkaarten met ‘nostalgische touch’

Evi heeft naar eigen zeggen fijne herinneringen aan haar kindertijd waaronder de geur van oma’s verse gebak, de verhalen bij de open haard of de post die op de deurmat viel. Die post bracht haar op het idee om zelf postkaarten te maken: “postkaarten met een knipoog naar het verleden, met typische kenmerken van toen en een papierstructuur die voor een nostalgische touch zorgt”, leggen Evi en Kristine uit.

Een echt postkaartje is toch veel persoonlijker dan een digitaal kaartje? – Evi & Kristine

Volgens hen zit de charme van echte post nog steeds in een handgeschreven brief, een mooie verjaardagskaart, een sterktekaartje in moeilijke tijden of gewoon in leuke post: “Want geef toe: een fysiek kaartje is toch veel persoonlijker dan een digitaal kaartje, niet?”, vinden Evi en Kristine.

handgemaakte postkaarten Petit Petou'
Enkele handgemaakte postkaarten door Evi Pays

‘Petit Petou’: Veel enthousiaste reacties van klanten

Na een start met vijf kerstkaarten en dankzij heel wat enthousiaste reacties van klanten, hebben ze intussen een eigen label voor postkaarten kunnen oprichten: ‘Petit Petou’. “Evi’s overgrootvader noemde alle achterkleinkinderen ‘Petouteke’, waarschijnlijk omdat hij alle namen niet meer kon onthouden. Op deze manier kan Evi haar creativiteit omzetten in het ontwerpen van postkaartjes en heeft ze alsnog een doel in haar leven”, besluit Kristine.

handgemaakte postkaart door Evi van 'Petit Petou'
Nog meer handgemaakte postkaarten van Evi te verkrijgen bij ‘Petit Petou’

De handgemaakt postkaartjes van Evi kan je kopen bij:

Petit Petou
Grote Braamstraat 13B
2220 Heist op den Berg
www.petitpetou.be

Geef een reactie