‘Lierse gaslantaarns’ krijgen plekje aan site Gasfabriek

Vroegere gasfabriek Lier

‘De Lierse gaslantaarns’ zijn twee gerestaureerde historische stadslantaarns die recent aan de site ‘Gasfabriek’ geplaatst werden. Ze doen dienst als eerbetoon aan de verdwenen gasfabriek.


De 'Lierse gaslantaarns' aan site Gasfabriek
De ‘Lierse gaslantaarns’ aan site Gasfabriek

Na een aanvraag bij het Agentschap Onroerend Erfgoed eind februari 2018, kreeg de stad Lier de toestemming om twee vroegere gaslantaarns ter hoogte van de voormalige gasfabriek (aan de F. Peltzerstraat) te plaatsen. Deze lantaarns zijn niet alleen mooi erfgoed, maar op deze locatie vormen ze ook een mooie herinnering aan de verdwenen stedelijke gasfabriek. Op een infobord wordt uitgelegd welke rol de gasfabriek speelde in het Lierse verleden.

Kappen geschilderd, glaasjes vervangen, nieuwe lampen

De lantaarns waren gestockeerd in het magazijn van stad en OCMW Lier en werden voor de plaatsing helemaal opgeknapt. Zo werden de kappen geschilderd, de glaasjes vervangen, kabels vernieuwd, de wapenschilden hersteld en nieuwe lampen geïnstalleerd. Omdat deze antieke lantaarns technisch niet meer voldoen aan de normen van openbare verlichting, is naar een alternatief gezocht via sfeerverlichting. De timing van deze sfeerverlichting werd afgesteld op de verlichting van de stadsvesten. Tussen 22u en 6u worden ze gedoofd.

Een van de eerste gasfabrieken

In 1856 bouwde Lier één van de eerste stedelijke gasfabrieken (zie oude foto bovenaan). Een enorm gebouw met gasketels en stookovens verrees tussen de Lisperpoort en afleidingsvaart. In de gasfabriek werd steenkool aan 1000 graden verhit tot cokes, waarbij een brandbaar gas werd gewonnen. Dat werd gebruikt voor de gemeentelijke gaslantaarns, een veiliger en goedkoop alternatief voor de olielamp.

‘Sollekesgas’ en ‘gâzentâr’

Met de opkomst van de elektriciteit rond 1910 verdwenen de gaslantaarns. Het stadsgas werd nu gebruikt om woningen te verwarmen. Men sprak van ‘sollekesgas’, want de verwarming draaide pas als je een muntje in de meter stak. Veel Lierenaars kwamen naar de fabriek voor een emmertje ‘gâzentâr’, de dikke zwarte pek die overbleef na de productie. De Lierse gasproductie stopte na de Tweede Wereldoorlog. In 2013 maakte de vervallen fabriek plaats voor het huidige woonproject.

Geef een reactie