Musica Divina viert 20ste verjaardag Begijnhof Lier als UNESCO Werelderfgoed

Musica Divina Lier begijnhofkerk

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat UNESCO zeventien Vlaamse begijnhoven als Werelderfgoed klasseerde. Ook dit jaar zal Musica Divina de begijnhofkerken van Lier en Hoogstraten weer feestelijk laten weerklinken, in samenwerking met het Liers Cultuurcentrum, Pro Musica, De Warande en Stad Hoogstraten.


Van 21 september tot 6 oktober 2018 loopt de 6de editie van Musica Divina, het muziekfestival van Festival van Vlaanderen Kempen in de abdijen, begijnhoven en kerken in de kempen.

Op enkele van de vaste festivallocaties viert het festival een bijzondere verjaardag. In 2018 is het twintig jaar geleden dat UNESCO zeventien Vlaamse begijnhoven als Werelderfgoed klasseerde.

Concert in Begijnhofkerk Lier

Op 4 oktober, in de Begijnhofkerk van Lier, brengt het Hathor Consort samen met Uday Bhawalkar en Pratap Awad een unieke ontmoeting tussen het Engeland van Elizabeth I en de Dhrupad-traditie aan het Moghul-hof van Akbar de Grote. Dhrupad is een van de oudste en puurste genres binnen de Indiase klassieke muziek.

Romina Lischka en het Hathor Consort combineren deze traditie met de consortmuziek, of meerstemmige instrumentale muziek, een van de specialiteiten van de Engelse componisten aan het hof van Elisabeth I.

Dhrupad Fantasia brengt een ode aan de fantasie door het samenbrengen van twee bijzondere tradities.

“Hathor Consort wil in de eerste plaats muziek benaderen vanuit bezieling, goesting en inspiratie” – Klara’s 10

(Vind hier all praktische info omtrent het concert)

Vlaamse begijnhoven

De Vlaamse begijnhoven boden eeuwenlang bescherming aan vrouwen die weliswaar niet de gelofte van armoede hadden afgelegd – zoals kloosterzusters – maar die net als zij religieus in het leven stonden.

Op 2 december 1998, te Kyoto (Japan), heeft UNESCO de begijnhoven van Brugge, Dendermonde, Diest, Gent, Hoogstraten, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Amandsberg, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout als ‘globaal fenomeen’ ingeschreven op haar lijst van UNESCO-werelderfgoed.

De begijnenbeweging gaat terug tot de 12de eeuw. Vandaag nemen begijnhoven steeds meer een hernieuwde rol op in onze samenleving. Als ‘stad in de stad’ bieden ze een plaats van zingeving en rust.

Internationaal congres

Ook de KULeuven en Erfgoedcel Noorderkempen slaan de handen in elkaar. Met studie- en reflectiedagen, een internationaal congres en colloquium in december 2018 komen topics aan bod zoals het ontstaan van de begijnenbeweging, het beheer van de begijnhoven en het begijnenerfgoed.

Geef een reactie