Nieuw Stadsmuseum in Lier opent deuren voor publiek

Nieuwe stadsmuseum in Lier opent de deuren

Het nieuwe Stadsmuseum in Lier opent de deuren voor het publiek. Op zaterdag 29 en zondag 30 september is iedereen van harte welkom. Wie wil kan van 10 tot 17 uur gratis een kijkje komen nemen en het nieuwe museum ontdekken.


Het nieuwe stadsmuseum vertelt verhalen over Lier en de Lierenaars. Het verbindt vroeger met nu en brengt grote geschiedenissen met persoonlijke verhalen.

Een van de aandachtstrekkers is ongetwijfeld de 3D-geprinte versie van ‘de mammoet van Lier’.

Op het programma tijdens de opening:

  • Kleine rondlopende reus
  • Smeeddemonstratie Lierse messen
  • Demo kant
  • Begeleiding struifvogelspel
  • Toelichting Liers vlaaike en Lierse koffie

Tijdens het weekend is de toegang voor iedereen gratis. Lierenaars mogen altijd gratis binnen.

De eerste 100 bezoekers die na 1 oktober het stadsmuseum bezoeken met hun UiTPAS krijgen een echte Lierse borstel cadeau.

Een museum gemaakt door Lierenaars

Het stadsmuseum is een interactief museum gemaakt door Lierenaars. In 2015 lanceerde de stad een oproep om geïnteresseerden samen te brengen. Zij hebben de inhoud van het nieuwe museum mee hebben bepaald. Samen met de vrijwilligers werd gekozen om te werken rond de thema’s Schoon Lier, Lierke Plezierke, Zorgende stad, Verbondenheid, Gulden Cabinet, Lier maakt het en Fier Lier. Objecten werden verzameld en interviews opgenomen.

Nieuw materiaal

Stukken uit de bestaande collecties van de voormalige stedelijke musea werden aangevuld met nieuw materiaal. Het Caroly-salon werd opnieuw ingericht en opengesteld. De huidige presentatie omvat getuigenissen in woord en beeld, prenten, affiches, boeken, foto’s, films, meubels, zilverwerk, textiel, grote en kleine objecten en een mammoetskelet. Stukken die in deze opstelling niet voorkomen, worden bewaard voor latere wisseltentoonstellingen.

Vul de collectie mee aan

Stadsmuseum Lier nodigt nog steeds Lierenaars uit om concrete inhouden aan te leveren. Samen met verenigingen, wijken, andere groepen of personen gaan we op zoek naar hun erfgoed: objecten, verhalen, tradities. Het resultaat van het proces krijgt telkens een plek in het museum waardoor het voortdurend in verandering is. Kleine en grote wisselpresentaties vertellen steeds andere dingen over de stad.


Meer info via www.stadsmuseumlier.be
www.facebook.com/stadsmuseumLier
www.instagram.com/stadsmuseumlier

Geef een reactie