Parlementair bezoek voor Liers sociaal atelier

N-VA parlementslid Miranda Van Eetvelde bezocht, als lid van de Commissie Sociale Economie van het Vlaams Parlement, het sociale atelier van Gemini. De Belgische start-up verovert sinds 2013 de markt met accessoires van natuursteen. Het bedrijf zet in op lokale tewerkstelling dankzij twee sociale ateliers in Lier en Hasselt . Zo geeft het meer dan 100 mensen werk die geen plaats vinden op de reguliere arbeidsmarkt. In 2018 werd Gemini met de provinciale UNIZO Handmade in Belgium Award beloond voor het sociaal engagement.  

Lokale tewerkstelling

Van Eetvelde bracht een bezoek aan Gemini in Lier. Ze ziet het als haar taak om projecten zoals dat van Gemini mee te ondersteunen. De Belgische start-up maakt natuurstenen armbanden en Iphone- en MacBook-covers. Sinds het prille begin in 2013 werkt de start-up met maatwerkplaatsen. Alles wordt met de hand in België vervaardigd. Sinds januari 2018 werkt het bedrijf samen met vzw Mivas uit Lier om de internationale groei op te vangen. Gemini produceert jaarlijks dan ook meer dan 170.000 armbanden die naar meer dan 1.000 verkooppunten in heel Europa verspreid worden.

“Maatwerkplaatsen zoals vzw Mivas zijn ruwe diamanten: ze stellen mensen tewerk die niet op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen maar houden toch kwaliteit hoog in het vaandel. Ze doen iets goed op economisch én sociaal vlak”, zegt Arne Schelkens, zaakvoerder van Gemini. Op die manier zet Gemini zich sterk af tegen concurrenten die kiezen voor goedkope export. En zet het zich in op lokale tewerkstelling. Een van de hoofddoelen van de onderneming is namelijk mensen werk te bieden. Vandaar dat er geen machines aan te pas komen en alles met de hand vervaardigd wordt.

Kwaliteit voor de klanten

Vzw Mivas werkt al decennia voor grote klanten als multinational Procter & Gamble en is dan ook de ideale partner. “We willen de ervaring die we opdoen bij grote bedrijven doorgeven aan start-ups zoals Gemini.”, geeft Johan Kreydt, productiedirecteur van vzw Mivas, aan.

Niet alleen creëert dit een win-winsituatie voor Gemini en vzw Mivas, ook de consument is hier mee gebaat. Mensen worden zich meer en meer bewust van het duurzame karakter en de afkomst van producten. Gemini haal je in dat opzicht met een gerust hart in huis.

Parlementslid Miranda Van Eetvelde ontdekte zelf hoe moeilijk het is om een Gemini-armband in elkaar te zetten. “Je ziet dat de mensen hier fier zijn om Gemini te maken. Het is veel moeilijker dan het op het eerste gezicht lijkt”, besluit ze.

Geef een reactie