‘Mammoet van Lier’ komt thuis: wereldprimeur in 3D-printing

De mammoet van Lier in het Stadsmuseum van Lier

Lier is toeristische parel van formaat rijker

In het nieuwe Stadsmuseum van Lier kan je voortaan een volledig 3D-geprint skelet van ‘de mammoet van Lier’ bewonderen. De geprinte versie is een levensgrote reproductie van het eerste en grootste mammoetskelet van België dat in 1860 bij opgravingswerken in de Pallieterstad werd gevonden. De mammoet is een van de aandachtstrekkers tijdens de opening van het nieuwe Stadsmuseum op zaterdag 29 september.


Lier heeft een belangrijk cultuurhistorisch patrimonium waarvan de Zimmertoren wellicht het bekendst is. Het verhaal van de mammoet van Lier is minder bekend bij het brede publiek. De idee om een 3D-skelet van de ‘mammoet van Lier’ te printen om de mammoet meer in de kijker te zetten, kwam van de Lierse serviceclub Kiwanis Lier 2 Neten.

Door een 15.000 jaar oud skelet tot leven te brengen met de nieuwste technologie krijgt Lier er een nieuwe publiekstrekker bij. Zowel voor de inwoners als de toeristen en uiteraard voor de kinderen die zeker vol bewondering naar deze enorme mammoet gaan kijken met hun ouders of met de scholen – Bart De Bie, Kiwanis Lier

Voor de uitvoering werkten ze samen met het Lierse stadsbestuur, de archeologische vereniging ArcheoLier en het Leuvense bedrijf ‘Materialise’, een wereldautoriteit in 3D printen.

Infografiek: reproductie ‘mammoet van Lier’

Alle info over de mammoet van Lier in een grafiek
(infographic by ‘Materialise’)

1.259 uur lang printen met 19 mensen

De oorspronkelijke Mammoet van Lier heeft een schofthoogte van ongeveer 3,6 meter en is bijna 5 meter lang. Bij ‘Materialise’ in Leuven hebben 19 mensen met 9 printers in totaal 1259 uren aan de reproductie gewerkt. Goed voor de reproductie van 320 botten, waarvan er sommigen de afmeting hebben van een volwassen man.

Het grootste bot komt uit de 3D-printer
Het grootste geprinte bot komt net uit de 3D-printer bij ‘Materialise’

“Skelet op ware grootte geprint is indrukwekkend”

De ingenieurs van Materialise werkten nauw samen met Philip Meyfroot, voorzitter van Archeolier en de paleontologen van het Brussels Museum voor Natuurwetenschappen en baseren zich op een 3D-scan van het skelet. “3D-Printtechnologie wordt vandaag al gebruikt om individuele botten te printen voor onvolledige skeletten, maar het is de eerste keer dat een volledig mammoet skelet op ware grootte in 3D wordt geprint en dat is indrukwekkend”, zegt Dr. Mietje Germonpré, de paleontologe van het Museum voor Natuurwetenschappen.

De slagtanden van de 'mammoet van Lier' worden geprint met een 3D-printer
De slagtanden van ‘de mammoet van Lier’ worden geprint met de 3D-printer

Budget voor project: zo’n 100.000 euro

Het budget van het project bedraagt in totaal zo’n 100.000 EUR. Dankzij sponsoring van onder meer busbouwer Van Hool, Reynaers Aluminium, Materialise als hoofdsponsors en Aquatop, Kranen Michielsens, Solid-talent uitzendbureau, mevrouw Edith Liekens en Antilope De Bie Printing, kon het ook worden gerealiseerd.

De Stad Lier draagt ook een financieel gedeelte bij en zorgt uiteraard ook voor de accomodatie in het volledig vernieuwde Lierse stadsmuseum. Daar wordt de 3D-mammoet een zeer grote blikvanger.

Originele mammoet van Lier 150 jaar geleden opgegraven

De fossiele beenderen die werklieden 150 jaar geleden opgroeven ter hoogte van de Dungelhoefkazerne, staken tien meter diep in het zand en werden tijdens de laatste ijstijd door de Nete afgezet. Het skelet werd gemonteerd en in 1869 voor het eerst aan het publiek getoond, een primeur voor West-Europa. Het originele skelet werd ondergebracht in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel waar het nog steeds te zien is.

Artikel in de Gazet Van Lier (1860) waarin de vondst van de mammoet wordt aangekondigd
Artikel in de Gazet Van Lier (1860) waarin de vondst van de mammoet wordt aangekondigd

Kennis over mammoeten toegenomen dankzij ‘mammoet van Lier’

“Sinds de opstelling van het originele skelet in 1896 is onze kennis over mammoeten sterk toegenomen”, vervolgt Mietje Germonpré. “Zo weten we nu dat de staart van een mammoet korter is dan we oorspronkelijk dachten. De opstelling van de 3D geprinte mammoet van Lier zal dan ook wetenschappelijk correcter zijn dan het originele exemplaar in ons museum.”

3D-Mammoet nu thuis in nieuwe stadsmuseum

“In ons nieuwe Stadsmuseum vertellen we het verhaal van de Lierenaars en hun geschiedenis”, zegt schepen van Musea Rik Verwaest. “Onze mammoet is zeker fysiek de allergrootste Lierenaar, dus hij verdient zeker zijn plaats in onze eregalerij in het nieuwe Lierse stadsmuseum.”

Burgemeester Frank Bogaerts: “Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen naar Lier zullen afzakken om de mammoet te bezoeken. Het toerisme in Lier krijgt hierdoor ongetwijfeld een nieuw élan.”

De mammoet van Lier in het Stadsmuseum van Lier
De ‘mammoet van Lier’ op zijn standplaats in het Stadsmuseum van Lier

“Waaauw! Groot! Vet cool!”

Marlon De Bie, 9 jaar en zoon van één van de drijvende krachten achter dit project, mocht als één van de eersten de mammoet in het vernieuwde museum komen bezoeken. Zijn reactie was één en al verbazing en verwondering. “Waaauw! Groot, vet cool! Amai dat is wel iets heel oud!”

BEKIJK HIER DE FOTOREEKS !

Geef een reactie